Geschiedenis houdt de geest scherp

door 11 december 2020werving & selectie

Frank van Buren denkt groot. De oprichter van Delfin Executives ziet de grote ontwikkelingen van onze tijd, gevormd door de grote namen uit het verleden en het heden. De kracht van het individu fascineert hem. Die ene persoon die een revolutie ontketent. Die ene motivatie die een oorlog in gang zet. Dat ene boek dat een wereldbeeld voorgoed verandert. Een gesprek over drijfveren, grote verhalenvertellers en verkeerde wendingen.

01.

Hoe groot is jouw boekenverzameling?

Ik schat dat ik er een paar duizend heb.

02.

Hoeveel gaan er over geschiedenis?

Tussen een derde en de helft.

afbeelding_5vragenaan_monique_princen

03.

Vanwaar die passie?

Dat komt voor een groot deel door mijn opleiding. Mijn leraren en onderwijzers op de basisschool en later de middelbare school konden fantastische verhalen vertellen. Karl Hartogs, John Brands, Monique Quint—ik ken ze allemaal nog bij naam. Ik ben uiteindelijk aan de Universiteit van Utrecht afgestudeerd bij Hermann von der Dunk, dé verhalenverteller uit mijn tijd. Die ging voor een collegezaal staan, praatte twee uur aan een stuk en in de laatste vijf minuten vielen de puzzelstukjes feilloos in elkaar. Dat was briljant. Hij kreeg dan ook iedere keer een staande ovatie. Het ontroert me nog steeds als ik eraan terugdenk. Geschiedenis is ook ontzettend waardevol. Het geeft je een fundamentele basiskennis die je als wereldburger helpt makkelijker door het leven te gaan. Het houdt bovendien de geest scherp. Je staat open voor andere ideeën, culturen, meningen. De geest wordt kritisch gemaakt zodat je geen genoegen meer neemt met een eenduidige uitleg. Je leert een vraagstuk van meerdere kanten te bekijken. De optelsom van de geschiedenis van gewone mensen zoals jij en ik maakt de grote geschiedenis. Geschiedenis gaat over grote ontwikkelingen, maar grote ontwikkelingen komen niet plotseling tot stand. De atoombom was er niet van het ene op het andere moment. Er waren natuurkundigen en scheikundigen die onderzoek deden naar dingen die nog nooit waren ontdekt. Zo heb je kunstenaars, filosofen, sporters— individuen die op wat voor manier dan ook richting hebben gegeven aan grotere ontwikkelingen. Het is fascinerend om te ontdekken wat hen beweegt, wat hun drijfveren zijn.

04.

Je leest dus vooral non-fictie?

Dat valt wel mee. Ik lees ook regelmatig fictie. Heb je interesse in geschiedenis, dan kom je vanzelf in de historische romans terecht. Afgelopen zomer heb ik Beschavingen gelezen van Laurent Binet, een Franse schrijver die met veel historische kennis een fictief verhaal verzint. Stel je voor dat de geschiedenis anders was verlopen. Dat de Europeanen niet naar Midden- en Zuid-Amerika waren gevaren en daar de bevolking hadden onderworpen en beladen met virussen waar zij niet tegen bestand waren. Stel je voor dat het andersom was. Dat de Azteken Europa veroverden en ons bekeerden tot hun godsdiensten. Dat is fascinerend om te lezen.

05.

Welke boeken heb je recentelijk nog meer gelezen?

Beschavingen is eigenlijk het laatste boek dat ik heb uitgelezen. Meestal begin ik aan een boek en dan gebeurt er iets op het werk waardoor ik er geen tijd meer voor heb. Of dan wil ik plotseling iets anders lezen. De Afvallige van Jan van Aken bijvoorbeeld, of Grote Verwachtingen van Geert Mak, ook al zo’n prachtige verhalenverteller. Momenteel ben ik met drie of vier boeken bezig. Ik lees ook graag biografieën. De achtergrond waarom een persoon iets doet of tot een bepaald besluit komt, dat fascineert mij. Nederland heeft jammer genoeg geen sterke traditie van biografieën. Dat is echt iets van de laatste tien, vijftien, twintig jaar. Het verhaal van Theo Gerritse over Hanns Albin Rauter bijvoorbeeld, de hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is echt nieuw. In de Angelsaksische wereld is het schrijven van een biografie al langere tijd gebruikelijk, maar wij Nederlanders zijn daar eigenlijk te nuchter voor. Mensen op een voetstuk plaatsen, daar houden wij nou niet zo van. Doe je normaal, dan doe je al gek genoeg.

06.

Welk boek raad je iedere ondernemer aan?

De Mars der Dwaasheid van Barbara Tuchman. De ondertitel zegt het eigenlijk al: Bestuurlijk onvermogen van Troje tot Vietnam. Als je grote golfbewegingen bestudeert, krijg je al snel het gevoel dat zaken onoverkomelijk zijn gelopen zoals ze moesten lopen. Dat de geschiedenis nou eenmaal zo tot stand komt. Dat is natuurlijk niet zo. Tuchman analyseert hoe beroemde passages uit de geschiedenis door bestuurlijk onvermogen en aantoonbaar mismanagement een verkeerde wending hebben genomen. De besluitvorming van individuen speelt nou eenmaal een grote rol in de totstandkoming van grote ontwikkelingen. De val van Troje was bijvoorbeeld puur mismanagement. Een gevalletje hoogmoed komt voor de val. Je moet als individu bewust blijven van de rol die je hebt. Van de gevolgen die persoonlijke motieven en emoties teweeg kunnen brengen.

07.

Welk boek raad je iedere ondernemer aan?

Nee, integendeel. We zijn gewoon mensen. Je moet wel in staat blijven om te leren van je fouten en er vervolgens iets mee doen. Ontwikkelingen gebeuren niet zomaar. Bewustzijn, daar draait het om.

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This