Gun elke toezichthouder een Caroliene

29-03-2019 | governance, toezicht, werving & selectie | 0 Reacties

Wat hebben we zitten smullen met z’n allen. Het was een hilarisch moment waarop premier Mark Rutte tijdens het slotdebat voor de verkiezingen ‘Caroliene, help ik ben het kwijt’ riep. De media doken er boven op. Wie is die Carolien? En wat gebeurt hier nou eigenlijk. Toegegeven, ik moest ook gniffelen. De aanleiding van het debat vond ik minder. De landelijke media en politici misbruikten in mijn ogen de verkiezingen voor Provinciale Staten voor landelijke thema’s en de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Toch keek ik en met genoegen.

Als je even tot je laat doordringen, is het eigenlijk enorm krachtig wat er gebeurde. De premier krijgt een black-out, hetgeen ons allemaal kan overkomen. In plaats van maar iets te roepen, laat hij duidelijk merken informatie nodig te hebben. Ook hij weet niet alles en wordt geadviseerd. Om dat op nationale televisie in een cruciaal debat te laten merken getuigt van karakter.

Criticasters merken op dat het gespeeld is. Juist door dit ‘toneelspel’ zo op te voeren, krijgt de premier meer aandacht en scoort hij. Hoe het ook zij, het kwam authentiek over en hij krijgt van mij het voordeel van de twijfel.

Het mooie van dit voorbeeld is dat je elke professional een Caroliene gunt. Voorbereiding en gedegen adviezen zijn belangrijk in het functioneren van bestuurders en toezichthouders. Vaak denken we dat we zelf de wijsheid in pacht hebben en vertrouwen we blindelings op de informatie die we krijgen aangereikt of in de krant lezen. Wat zou het mooi zijn als de ondersteuning op een andere manier geregeld kan worden. Toezichthouden is een vak, een belangrijk vak. Je doet het er niet even bij, hoewel dat beeld vaak leeft. De belangen voor een organisatie zijn erg groot dus een professionele onafhankelijke ondersteuning zou zowel de individuele commissaris, de Raad van Commissarissen alsook de gehele organisatie ten goede komen.

Stof om over na te denken. Maar toch, neem het in overweging. Zet het niet direct aan de kant met dooddoeners als ‘weet je wel wat dat kost’. Investeren in een goede selectieprocedure komt de kwaliteit ten goede, investeren in kwalitatieve continuïteit is de kers op de taart.

Zo hebben de verkiezingen voor Provinciale Staten onbedoeld voor een eye-opener gezorgd voor Raden van Toezicht en Commissarissen. Ik gun elke toezichthouder een Caroliene.

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin Executives

linkedin telefoon 043 – 328 5110

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This