Conflict tussen Ondernemingsraad en Raad van Commissarissen van Eneco

17-04-2018 | rechtspraak | 0 Reacties

Er is binnen Eneco weer een nieuw conflict over de verkoop van de aandelen ontstaan. Aan het begin van dit jaar stonden de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders nog lijnrecht tegenover elkaar. De aandeelhouders verweten de commissarissen toen dat geen rekening werd gehouden met hun belangen en dat zij onvoldoende onafhankelijk waren ten opzichte van het bestuur van Eneco. Aan dit conflict tussen de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders kon dankzij bemiddeling een einde worden gemaakt. De commissarissen zijn nu echter in een conflict beland met de Ondernemingsraad (“de OR“) van Eneco.


Conflict

Gisteren, op 16 april 2018, werd – zonder de daaraan ten grondslag liggende redenen openbaar te maken – bekend dat de bestuursvoorzitter van Eneco per 1 september 2018 zal opstappen. Dit terwijl zijn bestuurstermijn pas op 1 januari 2019 zou aflopen. Volgens de commissarissen is het vroegtijdige vertrek van de bestuursvoorzitter in goed overleg afgesproken. De OR is echter van mening dat dit helemaal niet in goed overleg is gegaan en dat de commissarissen de bestuursvoorzitter moedwillig de laan uit hebben gestuurd, zodat de verkoop van Eneco op korte termijn kan plaatsvinden. Aangezien de bestuursvoorzitter zich sterk maakte voor de duurzame koers van Eneco, komt volgens de OR door het vroegtijdige vertrek van de bestuursvoorzitter de duurzame visie van Eneco in gevaar. De OR heeft – mede – daarom geen vertrouwen meer in de wijze waarop de Raad van Commissarissen met het verkoopproces omgaat.


Enquêteprocedure

De OR heeft aangekondigd dat binnen korte termijn een enquêteverzoek bij de Ondernemingskamer in Amsterdam zal worden ingediend. In dat verzoek zal de Ondernemingskamer worden verzocht om een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken binnen Eneco te gelasten. De OR wil op die manier de handelswijze van de Raad van Commissarissen laten onderzoeken en bevorderen dat het verkoopproces op een zorgvuldige manier wordt vervolgd. Als alle betrokkenen bij het verkoopproces op een correcte manier te werk gaan, worden de duurzame visie en de belangen van de werknemers volgens de OR gegarandeerd.


Noot

Het is nog niet bekend wanneer de OR het enquêteverzoek precies zal gaan indienen. Aangezien het een behoorlijke tijd kan duren voordat de Ondernemingskamer een uitspraak doet, zal de OR de Ondernemingskamer vermoedelijk verzoeken om een of meer onmiddellijke voorzieningen te treffen. Zo kan de OR de Ondernemingskamer bijvoorbeeld verzoeken om een tijdelijke commissaris te benoemen of een commissaris te ontslaan. Aan een tijdelijke commissaris kunnen – indien nodig – bovendien exclusieve bevoegdheden en/of een doorslaggevende stem worden toegekend. Aangezien dergelijke onmiddellijke voorzieningen de toestand waar een vennootschap zich in verkeert, dienen te verbeteren, heeft de Ondernemingskamer de mogelijkheid om allerlei soorten onmiddellijke voorzieningen te treffen. De Ondernemingskamer is daarbij ook niet gebonden aan de door de verzoeker verzochte onmiddellijke voorzieningen en mag zelfs afwijken van dwingend recht. Of en zo ja, om welke onmiddellijke voorzieningen de OR van Eneco zal verzoeken, is nog even afwachten, maar het lijkt in ieder geval duidelijk dat dit conflict binnen Eneco niet op korte termijn zal zijn opgelost.

Sylvana Vijn werkt sinds eind 2015 bij Thuis & Partners advocaten en is werkzaam in de ondernemingsrecht- en insolventiepraktijk. Op die gebieden adviseert zij bedrijven, instellingen en overheden en staat zij aandeelhouders, bestuurders en commissarissen collectief of individueel bij.

Sylvana Vijn
Advocaat

linkedin email telefoon043-3521397

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This