Succesvolle bemiddeling tussen aandeelhouders en de raad van commissarissen van Eneco

23-02-2018 | rechtspraak | 0 Reacties

In een onderneming kunnen tussen de organen van de rechtspersoon conflicten ontstaan. In dat geval kan een raad van commissarissen een bemiddelende rol op zich nemen. Dankzij bemiddeling kunnen verschillen worden overbrugd zonder dat rechterlijke interventie noodzakelijk is. De raad van commissarissen kan echter ook zelf onderwerp van geschil zijn. Dat blijkt uit de kwestie rondom energiebedrijf Eneco met een inmiddels succesvolle bemiddeling tussen aandeelhouders en de raad van commissarissen tot gevolg.


Conflict

Tussen de raad van commissarissen en de aandeelhouders van Eneco is onenigheid ontstaan over de wijze waarop de commissarissen hun toezichthoudende taak hebben uitgeoefend. Een meerderheid van de aandeelhouders had aangegeven hun aandelen in Eneco te willen verkopen. Het bestuur en de commissarissen waren het niet eens met een verkoop, omdat de duurzame koers die Eneco had ingezet dan in gevaar zou kunnen komen. Deze opstelling van de commissarissen zorgde voor veel ergernis bij de aandeelhouders. Volgens de aandeelhouders hielden de commissarissen geen rekening met hun belangen en waren zij onvoldoende onafhankelijk ten opzichte van het bestuur. De spanningen tussen de aandeelhouders en de commissarissen liepen zelfs zo hoog op dat een meerderheid van de aandeelhouders voornemens was om de commissarissen naar huis te sturen. Door dit conflict werd het verkoopproces gefrustreerd en was het onderlinge vertrouwen binnen Eneco tot een dieptepunt gedaald.


Bemiddeling

In een poging een eind te maken aan het conflict heeft de raad vaan commissarissen bemiddeling voorgesteld. Op 16 januari 2018 werd bekend dat de aandeelhouders daar positief op hebben gereageerd en dat er een bemiddelaar is aangesteld. Deze bemiddelaar had als taak om het conflict rondom de verkoop op te lossen en het onderlinge vertrouwen binnen Eneco te herstellen.

Kenmerkend bij bemiddeling is dat de partijen in alle vrijheid en autonoom over hun eigen geschil kunnen beslissen. De voordelen van bemiddeling zijn dat het kan leiden tot oplossingen die beter uitvoerbaar en duurzamer zijn, omdat de betrokkenen daaraan zelf hebben bijgedragen en daarom vaak meer bereid zijn zich aan de gemaakte afspraken te houden en deze uit te voeren. Zeker, indien zoals hier er sprake is van een conflict tussen de organen van een rechtspersoon die ook na het geschil in verhouding tot elkaar blijven staan.

Vorige week werd bekend dat de bemiddeling binnen Eneco is geslaagd. Er zijn heldere afspraken gemaakt, waarin rekening wordt gehouden met de belangen van alle betrokkenen en waarbij de door Eneco ingezette duurzame koers kan worden voortgezet.


Aanbeveling

In geval van verschillen van inzicht over het beleid en de gang van zaken tussen de organen van de rechtspersoon verdient het aanbeveling die verschillen tijdig te herkennen, bespreekbaar te maken en op te lossen. Komt men daar onderling niet uit, dan is de kwestie Eneco een goed voorbeeld dat bemiddeling een manier kan zijn om een conflicten op te lossen. Kortom, denk bij een geschil tussen de organen van de rechtspersoon ook aan bemiddeling om tot een (duurzame) oplossing te komen.

Sylvana Vijn werkt sinds eind 2015 bij Thuis & Partners advocaten en is werkzaam in de ondernemingsrecht- en insolventiepraktijk. Op die gebieden adviseert zij bedrijven, instellingen en overheden en staat zij aandeelhouders, bestuurders en commissarissen collectief of individueel bij.

Sylvana Vijn
Advocaat

linkedin email telefoon043-3521397

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This