Opgaaf en verplichte invoering structuurregime

08-08-2017 | governance, juridisch | 0 Reacties

Het zogenaamde structuurregime is van toepassing op de naamloze vennootschap (“NV”), besloten vennootschap (“BV”), coöperatie (“COOP”) en onderlinge waarborgmaatschappij (“OWM”) (hierna gezamenlijk “de Vennootschap”) die gedurende een periode van 3 jaar kwalificeert als een grote onderneming. Een Vennootschap wordt gekwalificeerd als grote onderneming indien zij aan de volgende criteria voldoet:

  • het geplaatste kapitaal samen met de reserves (voor OWM + COOP: het eigen vermogen) volgens de balans bedraagt ten minste € 16 miljoen;
  • de Vennootschap (of een afhankelijke maatschappij) heeft krachtens wettelijke verplichting een OR ingesteld;
  • bij de Vennootschap (en haar afhankelijke maatschappijen samen) zijn tenminste 100 werknemers in Nederland werkzaam.

Onder afhankelijke maatschappij wordt verstaan een rechtspersoon waaraan de Vennootschap, al dan niet indirect, de helft van het geplaatste kapitaal verschaft of een vennootschap (niet rechtspersoon) waarvoor de Vennootschap (of een afhankelijke maatschappij) volledig aansprakelijk is voor alle schulden.

Opgaaf handelsregister
Indien de Vennootschap aan bovenstaande criteria voldoet, heeft zulks tot gevolg dat zij daarvan opgaaf moet doen bij het handelsregister (de “Opgaaf”). Dit is alleen anders indien één van de vrijstellingen voor het doen van opgaaf van toepassing is. Grote concerns, met veel werknemers in het buitenland, kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling vragen voor toepassing van de structuurregeling.

De Opgaaf moet geschieden binnen twee maanden na vaststelling van de jaarrekening door de algemene vergadering. De Opgaaf behoeft niet ieder jaar te worden herhaald. Het bestuur van de Vennootschap dient in elk jaarverslag te vermelden wanneer de Opgaaf is gedaan, totdat de statuten aan de structuurregeling zijn aangepast.

Schending opgaafplicht economisch delict
Het bestuur doet er goed aan jaarlijks te verifiëren of de Vennootschap voldoet aan de criteria voor Opgaaf. Immers, het niet voldoen aan de Opgaafverplichting is een economisch delict. De strafvervolging kan niet alleen tegen de Vennootschap zelf worden ingesteld, maar ook tegen hen die feitelijk de leiding hebben gehad bij het achterwege laten van de Opgaaf (het bestuur).

Rechtswege toepassing structuurregime
Wanneer de Opgaaf gedurende drie jaren onafgebroken is ingeschreven bij het handelsregister, is de structuurregeling van rechtswege van toepassing op de Vennootschap. De toepasselijkheid van de structuurregeling is aldus afhankelijk gesteld van de Opgaaf. Wordt er geen Opgaaf gedaan, dan gaat de structuurregeling niet gelden.

Uiterlijk met ingang van de dag waarop de structuurregeling van toepassing wordt, moet de Vennootschap haar statuten aan de structuurregeling hebben aangepast. De kern van de structuurregeling is dat de Vennootschap verplicht is een Raad van Commissarissen (“RvC”) of een one tier board in te stellen. De RvC moet ten minste uit drie leden bestaan en is het hoogste toezichthoudend orgaan van de onderneming. De structuurregeling geeft belangrijke goedkeurings- en benoemingsrechten aan de RvC, zoals de bevoegdheid bestuurders van de onderneming te benoemen en te ontslaan. Hiermee wordt de invloed van de algemene vergadering op de structuurvennootschap verzwakt. Voorts wordt de positie van de ondernemingsraad binnen de Vennootschap versterkt, doordat zij een aanbevelingsrecht heeft bij de benoeming van de commissarissen

Philippe van den Heuvel is advocaat sinds 2012 en is gespecialiseerd in het insolventie- en ondernemingsrecht (vennootschapsrecht, contractenrecht en beslagrecht). Op die gebieden adviseert hij bedrijven, instellingen en overheden en staat hij aandeelhouders, bestuurders en commissarissen collectief of individueel bij.

Philippe van den Heuvel
Advocaat Thuis & Partners

linkedin email telefoon043-3521397

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This