Melding verplicht van verwachte ontslagen in bijzonder (primair) onderwijs vóór 1 februari 2018

16-01-2018 | rechtspraak | 0 Reacties

Schoolbesturen in het bijzonder (primair) onderwijs die ontslagbeleid hanteren, zijn verplicht een verwachte reorganisatie met personele gevolgen (ontslag) als gevolg van formatieve problemen te melden bij de vakbonden en de PO-Raad. Een dergelijke melding moet worden gedaan twee jaar voor de verwachte ontslagen en één jaar voor de zogenoemde RDDF-plaatsing (plaatsing van medewerker in het risicodragend deel van de formatie bij ontslagbeleid, steeds per 1 februari).

Dat betekent dat er vóór 1 februari 2018 een melding gedaan moet worden voor aanstaande ontslagen op 1 februari 2020.  Een melding kan eenvoudig worden ingediend per e-mail: melding@poraad.nl. Daarmee is zowel de PO-raad als zijn de vakbonden op de hoogte gesteld.

Bij de melding moet worden aangegeven dat het gaat om formatieve problemen, welke moeten worden onderbouwd met een vastgesteld bestuursformatieplan.  De instemming van de PGMR met de melding moet tevens worden bijgevoegd.

Indien de oorzaak van de formatieve problemen niet louter ligt bij een vermindering van het leerlingenaantal, dan moet bij de melding ook de meest recente continuïteitsparagraaf van het financieel jaarverslag te worden bijgevoegd alsmede een omschrijving van de voorgenomen maatregelen om plaatsing in RDDF en gedwongen ontslagen te voorkomen.

Voor de (interne) toezichthouder van scholen in het bijzonder (primair) onderwijs is het in het kader van mogelijke goedkeuring van het Sociaal beleid of bestuursformatieplan goed deze datum van 1 februari en melding in het oog te houden.

Bij een te late melding komt een eventuele latere RDDF-plaatsing of ontslag niet in het gedrang, echter brengt dat wel de verplichting mee om nader te onderbouwen waarom de melding te laat is gedaan. De visie van de PGMR daarop moet eveneens worden kenbaar gemaakt.

Fabienne Degens maakt deel uit van de sectie Arbeidsrecht. Binnen Thuis & Partners houdt Fabienne Degens zich hoofdzakelijk bezig met het arbeidsrecht en het ambtenarenrecht. Zij adviseert zowel werkgevers als werknemers en staat hen bij in diverse procedures. Begin 2016 voltooide Fabienne met succes de specialisatieopleiding Leergang Arbeidsrecht Tilburg Maastricht (TMA).

Zij is lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en van de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten in het Arrondissement Limburg (VAAAL).

Fabienne Degens
Advocaat Thuis & Partners

linkedin email telefoon043-3521397

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This