Is de cultuuraudit een blinde vlek bij de RvC en/of RvB?

door 28 augustus 2023

‘Het bestuur is verantwoordelijk voor het vormgeven van een cultuur die is gericht op duurzame lange termijn waardecreatie van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. De raad van commissarissen houdt toezicht op de activiteiten van het bestuur ter zake’.

Zo luiden de eerste zinnen van het onderdeel Cultuur van de corporate governancecode 2022. Hoewel die niet bij iedere organisatie van toepassing is, wordt in algemene zin breed erkend dat de organisatiecultuur van belang is voor het functioneren van een organisatie. Maar hoe maak je cultuur concreet en hoe hou je daar dan toezicht op? In het kader van een aantal cultuurgerelateerde onderwerpen onderzochten we in het Grant Thornton commissarissen benchmarkonderzoek 2021-2022 of commissarissen en overige respondenten tevredenheid zijn met de huidige situatie met betrekking tot cultuuraudits in ‘hun’ organisatie. De conclusie: het moet beter.

>

Veranderwensen

Zoals uit onderstaande tabel blijkt, geven maar liefst 15 van de 18 onderzochte benchmarks aan dat het houden van een cultuuraudit beter moet. Het basisprofiel, het MKB, de woningcorporatie, de zorgsector, de vrouwelijke commissaris en de secretaris zijn benchmarks die zelfs vinden dat het urgent beter moet.

Een cultuuraudit wordt niet geregeld gehouden. Een cultuuraudit is wel enigszins in beeld bij het aangaan van samenwerkingen, fusies en overnames, behalve bij de non-profitsector, zo blijkt uit het onderzoek. Bij alle benchmarks is het regelmatig houden van een cultuuraudit een verander- en meestal een verbeterwens. Toch is het absoluut gewenste niveau voor het houden van een cultuuraudit, in vergelijking met andere stellingen, nog aan de bescheiden kant.

Tabel verbeterwensen - Is de cultuuraudit een blinde vlek bij de rvc en/of rvb? - Werken als Commissaris - Onderzoek Board in Balance - Oscar Toebosch
WerkenalsCommissaris_artikel_5vragenaan_theokremers

”Breed erkend dat de organisatiecultuur van belang is voor het functioneren van een organisatie”

Tabel.

Verbeterwensen voor de RvC Voorzitter

 

In de tabel zijn zeven van de in totaal zeventien benchmarks weergegeven:

Bapr = basisprofiel FAM = familiebedrijf Corp = woningcorporatie Zorg = zorg en/of welzijnsinstelling
VZ = de voorzitter van de rvc VR = vrouwelijk rvc-lid DIR = Raad van bestuur

Oranje is een verbeterwens, rood is een urgente verbeterwens.

In de kolom ‘Totaal’ zien we hoeveel van de zeventien benchmarks deze stelling als verbeterwens zien.

>>

Toelichting Tabel

In bovenstaande tabel zijn op de regels een aantal onderzochte stellingen weergegeven. In de kolommen zien we zeven van de in totaal zestien categorieën respondenten (benchmarks). Indeling van respondenten in een of meerdere categorieën gebeurt op basis van organisatiekenmerken (van de organisatie waarop zij toezicht houden of waarvoor zij werken) en persoonskenmerken. Weergegeven in de tabel zijn het basisprofiel (bapr), de organisatiebenchmarks het MKB, de woningcorporatie (Corp) en de zorg- en welzijnsinstelling (Zorg) en de persoonsgebonden benchmarks de voorzitter van de rvc (VZ), de vrouw (VR) en de secretaris (Secr). In de laatste kolom zien we het totaal aantal benchmarks met een veranderwens (van de in totaal zestien benchmarks). Oranje is een verbeterwens, rood een urgente verbeterwens.

>>>

Over het onderzoek

We starten momenteel de 16e editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek. Het onderzoek van auteurs Aalt Klaassen, Dirk-Jaap Klaassen en Oscar Toebosch (Board in Balance) en prof. Herbert Rijken richt zich op commissarissen, bestuurders, secretarissen van rvc en rvb en internal auditors. Voor de verwerking van de resultaten wordt een regressieanalyse toegepast. Daardoor kunnen resultaten worden verkregen voor de afzonderlijke variaties (benchmarks). De respondenten worden benaderd via FBNed, de Governance University, de NCD, de NCR, de NVTZ, de NVTC, platform governance in cultuur, de VTW, VNO-NCW metropool Amsterdam, VTOI-NVTK, stichting Blikverruimers en Topvrouwen.nl (nu SER) en het relatiebestand van Board in Balance. Het onderzoek wordt gesponsord door Grant Thornton, ORTEC en iWink. Voor meer informatie: https://www.boardinbalance.com.

RvC-of RvT-lid? En ook deelnemen?

Als u aan het onderzoek wilt deelnemen, stuur dan uw contactgegevens naar Dirk-Jaap Klaassen (dirk-jaap.klaassen@boardinbalance.com). Wij zorgen er dan voor dat u ook een uitnodiging ontvang voor deelname aan het onderzoek.

Respondenten geven aan dat deelname hen tot denken aanzet en helpt met het formuleren van agendapunten voor de rvc. U krijgt nieuwe inzichten en draagt via ons onderzoek bij aan goed bestuur.

Oscar Toebosch is researcher/consultant en mede-oprichter van Board in Balance, een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht uitvoert en onderzoek verricht naar governance. Één van deze onderzoeken is het Grant Thornton Commissarissen-benchmarkonderzoek, naar het functioneren van het commissariaat in al zijn facetten.

Oscar Toebosch
Partner Board in Balance

+31 (0)6 – 29594018

Oscar, ik wil graag meedoen aan jullie onderzoek

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This