Doorzetter wordt Doorzwemmer

23-08-2018 | governance | 0 Reacties

De afgelopen weken stonden de media bol van de berichten over Olympisch zwemmer Maarten van der Weijden. De Olympische zwemmer en Sportman van het jaar, die in 2008 in Peking goud pakte op de 10 km open water zwemmen, had een droom of beter gezegd een morele opgave die hij verwezenlijkte. Van der Weijden werd in 2001 getroffen door acute leukemie en bewees in 2008 dat je ook na die vreselijke ziekte topsport kunt bedrijven. Half augustus 2018 zwom hij 163 km achter elkaar. Velen wilden hem volgen maar mochten niet vanwege een gevaarlijke E-colibacterie in de wateren. Van der Weijden trok zich er niets van aan. Het doel stond voorop: onderzoek naar kanker. Bacterie of geen bacterie. Alle elf steden stonden symbool voor onderzoek naar een ander soort kanker. Het geld dat opgehaald zou worden ging niet naar ‘een grote pot’ van KWF Kankerbestrijding maar ging naar zorgvuldig uitgezochte onderzoeken in overleg met patiëntenorganisaties.

Op de social media verschenen ook berichten die het onverantwoord vonden wat de zwemmer deed. Onverantwoord richting zijn gezin of er werd kritiek geuit dat dit soort acties eigenlijk niet nodig zou moeten zijn om voldoende geld op te halen. Ik meng me niet in die discussie en kijk vooral naar zijn persoonlijke drive en prestatie. Wat ik vooral bijzonder vind, is de wijze waarop Maarten van der Weijden zijn morele plicht verwezenlijkte. Ruim 50 uur doorzwemmen, koud, nat, dag en nacht. Met een goede voorbereiding, een goed team, van tevoren zorgvuldig de doelen selecteren, overleg met organisaties en dan dat kippenvelmoment. Duizenden toeschouwers die hem emotioneel aanmoedigden omdat iedereen wel iemand kent die getroffen is door deze vreselijke ziekte. Of je dan de finish haalt, doet niet ter zake. De enorme inzet van velen maakt dat de actie geslaagd is.

Toezichthouders of bestuurders van organisaties kunnen veel leren van de wijze waarop van der Weijden acteert. Een gedegen voorbereiding zowel fysiek als geestelijk. Veel contact met de doelgroep (stakeholders), met organisaties, met artsen met patiënten en eigen ervaring. Een goed team formeren. Bij voor- en tegenspoed doorgaan in het belang van de organisatie of het goede doel in dit geval. Het team (de Raad) is belangrijker dan het individuele belang. Een topprestatie wetende dat alle ogen op je gericht zijn. Als je succes hebt of als je faalt. Bij van der Weijden was het een enorm succes. Ruim € 3.5 miljoen (!) is opgehaald. Een groter succes is wellicht het innerlijke van veel mensen. Zien dat er mogelijkheden zijn, die anderen niet mogelijk achten. Geloven in je doel, in die stip op de horizon. Vasthouden, vastklampen. Doorzetten om je doelen te bereiken ook al zijn er tegenslagen.

“Doorzetter” is vanaf nu synoniem voor “Doorzwemmer”.

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin Executives

linkedin telefoon 043 – 328 5110

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This