De vijf vragen aan….. Theo Kremers

door 28 januari 2021

01.

Waarom wilde je toezichthouder worden?

Eigenlijk is dat per toeval gebeurd. Ik was 34 jaar en gevraagd om bij een commercieel bedrijf in de RvC te gaan. Via een aandelenconstructie werd ik benoemd, nu ruim 25 jaar geleden. Dat was toen vooral vanuit een commercieel oogpunt. Mijn vader had een schildersbedrijf en ik zat al vanaf mijn jongste jeugd in ‘werkbus’. Vanaf dat moment begin eigenlijk al je oriëntatie. Nieuwsgierig zijn en zorgen dat je bekend bent. Telkens in beeld zijn ook in latere jaren. Vroeger waren het de old-boys, nu noemen we dat netwerk. De werkwijze is gelukkig erg veranderd maar het gegeven dat je zichtbaar moet zijn voor dit soort rollen is niet veranderd. Nieuwsgierigheid, iets toevoegen, bedrijven beter leren kennen. Allemaal zaken die spelen waarom ik toezichthouder wilde en nog steeds wil zijn. Stapje voor stapje steeds vooruit komen en die kennis en ervaring overdragen.

WerkenalsCommissaris_artikel_5vragenaan_theokremers

“STEL VOORTDUREND DE VRAAG OF JE NOG    TOEGEVOEGDE WAARDE HEBT”

02.

Hoe combineer je een commissariaat met een drukke baan?

In één woord: time-management. Jarenlang heb ik mijn commissariaten gecombineerd met een directeurschap van een wereldwijd opererende industriële software onderneming. De belangrijkste eigenschappen voor een commissaris zijn luisteren en coachen. Telkens met één doel: de onderneming vooruit helpen. En of dat nu je eigen onderneming is of de onderneming waar je toezichthouder bent maakt niets uit. Telkens moet je de vraag stellen of je nog van toegevoegde waarde bent. En als het antwoord ja is, dan is het niet ‘iets wat je er bij doet’, nee dan hoort dat bij je werkzaamheden. Je werkt aan de toekomst van een organisatie en jouw visie is dan ook belangrijk. De rol maakt dan niet veel uit. Of je nu commissaris bent of directeur, je hebt dezelfde doelstelling. Het goed invullen van een commissariaat gaat veel verder dan cijfers, het gaan om mechanismen. Je moet je bewust zijn van het spel, je bént de onderneming. Alleen dan kun je zorgen voor balans. Een balans tussen stakeholders zoals personeel, klanten en aandeelhouders.

03.

Je bent vooral actief in de zakenwereld als commissaris. Waarom niet in de non-profitsector?

Ik heb niets tegen de non-profitsector maar het is gewoonweg niet op mijn pad gekomen. Ik ben wel lid van de investeringscommissie geweest bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij dus dat ‘hikt’ tegen de non-profit aan maar verder ook niet. Het lijkt me wel boeiend. Ik kan me voorstellen dat sommige organisaties in de non-profitsector gebaat zouden zijn met de inzet van een commissaris uit het bedrijfsleven maar dan moet je wel kijken of je bij elkaar past. De beslislijnen in het bedrijfsleven zijn vaak korter dan in de non-profit en in de non-profit staan maatschappelijke kwesties vaak hoger op de agenda. Het zou een mooie mix zijn. En die mix heeft ook met communicatie te maken. Bijzonder vind ik nog altijd dat de voertaal binnen de RvC van Linssen Yachts Limburg Limburgs dialect is, prachtig toch? Dat zegt ook iets over cultuur en hoe je met elkaar omgaat. Meteen een tip voor toekomstige toezichthouders.

CV Theo Kremers

  • ZVoorzitter RvC ZND Valkenswaard
  • ZCommissaris bij Venne Electronics
  • ZCommissaris bij Linssen Yachts

04.

Nu je de eerste tip hebt weggegeven, nog meer tips?

Humor, coaching, menselijkheid. Verdiep je in zaken en zorg niet dat je wordt belemmerd door iemand die al jaren actief is als commissaris. De belangrijkste tip heb ik al een keer genoemd maar ik herhaal hem graag: “stel voortdurend de vraag of je nog van toegevoegde waarde bent”. Dat houd je scherp. En blijf investeren in jezelf en het liefst aan het begin van je carrière. Veel toezichthouders die ik ken, volgen na hun maatschappelijke carrière een cursus en zijn dan opeens een goede commissaris. Het is in mijn ogen veel verstandiger om het te combineren! Volg die cursus aan het begin van je carrière als je jong bent. Combineer je opleiding, je cursus en je voortdurende ontwikkeling in je baan met het commissariaat. Dat is én voor de onderneming én voor je zelf erg goed. Ga op pad om je zelf te trainen en stel je kwetsbaar op. Juist dan krijg je het vertrouwen van stakeholders op te excelleren in je toezichthouderschap. En….mocht het antwoord van de toegevoegde waarde ‘nee zijn’, stap dan op. Blijf niet op het pluche zitten!

05.

Wat zou morgen veranderd moeten worden in de toezichthoudend Nederland?

De constructies van one tier/two tier board. In de VS met haar one tier Board model is gebruikelijk dat je ‘meebestuurt’. Vanuit je coachende rol is dat mogelijk. Het is niet verkeerd om waar nodig mee te besturen als je ook de verantwoordelijkheid draagt zo lang je maar het belang van de onderneming dient. Dat is de kern. Regels in Nederland zijn erg streng en wellicht nodig maar qua model ook ‘doorgeslagen’. In sommige situaties zijn Angelsaksische modellen beter dan het Rijnlandse. Kortom, als je vraagt wat moet veranderen is het vooral het systeemdenken. Niet van tevoren bepalen welk systeem wordt toegepast maar dat per situatie bekijken in het belang van de organisatie waarin ook voldoende waarborgen zijn vastgelegd.

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin impact executives

06 - 46 11 73 42

Max, Ik wil graag meewerken aan de 5 vragen

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This