De vijf vragen aan… Angelique Palmen

door 29 september 2021

01.

Waarom wilde je toezichthouder worden?

Het meest eenvoudige antwoord is: nieuwsgierigheid. Ik was 38 jaar en vooral geïnteresseerd in complexe dossiers, noem het de probleemgevallen. Heerlijk om mijn tanden te zetten in moeilijke zaken. Bij Montesquieu adviseerde ik veel vastgoedbedrijven en woningcorporaties. Zo kwam ik via een recruiter in contact bij Wonen Zuid, als eerste toezichthoudende functie. Prachtig, veel geleerd en de combinatie vastgoed en finance kwam goed van pas. Ik wilde ook de andere kant bekijken, op afstand zaken ook begrijpen en die combi was mooi. In die tijd waren ook  ‘derivaten’ volop in het nieuws  ik hielp veel  woningcorporaties met het oplossen van de derivatendossiers. Uiteindelijk ben ik tot 2016 lid geweest van de RvC bij Wonen Zuid, een mooie een zeer leerzame periode. Ik heb veel geleerd van de andere commissarissen die in de Raad zaten, zoals de voorzitter Jef Pleumeekers. Juist de diversiteit in kennis (hij politiek/bestuurlijk en ik financieel/vastgoed gerelateerd) zorgde samen met de andere commissarissen voor een eenheid in het belang van de organisatie.

Foto_5vragenaan_AngeliquePalmen_MaxRuiters

“NIET WEGLOPEN ALS HET MOEILIJK WORDT”

02.

Wat is belangrijk in een Raad?

De diversiteit noemde ik al maar verder de individuele competenties en achtergronden van de leden. En, zeer belangrijk, ken je bestuurder en verdiep je in de organisatie. Bij mijn commissariaat bij Maastricht Aachen Airport is dat erg belangrijk. Al decennialang loopt er een politieke discussie over het al dan niet in stand houden van een vliegveld. De kunst is om je niet met het publieke debat te bemoeien want daar ga je niet over. Als commissaris moet je je bezighouden met het belang van de organisatie en de stakeholders. Dat is lastig maar ook uitdagend. Maatsschappelijke thema’s zoals duurzaamheid komen dan ook al snel bovendrijven. Een Raad moet in balans zijn. Neem nu SVOPL, als scholenstichting in een vergrijsd gebied. Dan moet je continu op de hoogte blijven, schakelen en er tegen kunnen dat de omgeving altijd een mening heeft. Als Raad moet je dan kunnen vertrouwen op een goed College van Bestuur dat midden in de samenleving staat. Als Raad sta je immers, met in achtneming van je verantwoordelijkheden toch terecht op afstand.

03.

Wanneer ben je qua profiel de ideale toezichthouder?

Je bent de ideale toezichthouder als je vragen durft te stellen. Dat klinkt cliché maar het is écht belangrijk. Niet alleen zenden, maar ook ontvangen. En luisteren, kennis opsnuiven, in contacttreden. Heerlijke open deuren maar van ontzettend belang om je rol te vervullen. En ik herhaal het nogmaals: de ideale toezichthouder bouwt een vertrouwensrelatie op met de bestuurder. Ieder heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheden maar je hebt wel een gezamenlijke opgave. De ideale toezichthouder accepteert ook dat hij of zij eigenlijk de 2e viool speelt. Ik heb een financiële achtergrond maar moet niet in de verleiding komen om het werk van de financieel directeur over te doen. Wel sparren en toezichthouden, niet acteren. Ook die competentie komt van pas bij de ideale toezichthouder. Het belangrijkste voor de ideale toezichthouder is ruggengraat. Loop niet wel als het moeilijk wordt. Juist dan is een sterke Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen van belang!

CV Angelique Palmen

  • ZStrategisch adviseur bij Ruijters Vastgoed
  • ZToezichthouder bij Onderwijsstichting SVOPL
  • ZToezichthouder bij Maastricht Aachen Airport
  • ZToezichthouder bij Museum voor Industrie en Samenleving
  • ZLid Raad van Toezicht bij Maastricht University

04.

Wat moet morgen veranderen in toezichthoudend Nederland?

Ik geloof niet in luchtkastelen. Wat mij betreft mag het wat concreter en praktischer in toezichthoudend Nederland. Minder politieke belangen en meer samen. Zorg voor een goede balans bij publiek toezicht. Samengevat: er mogen wat meer ondernemers in de Raden komen en dat moeten we met z’n allen stimuleren. Kortom, meer aandacht voor maatschappelijk betrokken ondernemers in toezichthoudende functies.

05.

Welke tips heb je voor aankomende toezichthouders?

Check waar je aan begint! Een commissariaat doe je er niet even bij. Kies vanuit de inhoud, past de materie en de organisatie bij jou als persoon! Diversiteit in een Raad is belangrijk en dat begint bij je zelf. En blijf alert, blijft actief, sta met beide benen in de maatschappij en stel vragen!

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin impact executives

06 - 46 11 73 42

Max, Ik wil graag meewerken aan de 5 vragen

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This