De RvT speelt van links naar rechts

23-04-2019 | governance, werving & selectie | 0 Reacties

Pasen is net achter de rug, dus laat ik maar eens iets bekennen: ik houd niet van voetbal. En toch, ja toch heb ik samen met zo’n 3,7 miljoen (!) mensen in Nederland de wedstrijd Juventus-Ajax gekeken. Een collectieve drang, een gunfactor, een winnaars-enthousiasme. Wat een spanning en dan door geweldig samenspel die 1-2 scoren. Dat ene doelpunt dat door een prima samenwerking zorgt voor een halve finaleplaats. Geboeid heb ik zitten kijken. Hoewel ik nooit zie (weer een bekentenis) wanneer het eigenlijk ‘buiten spel’ is, heb ik de wedstrijd ademloos bekeken.

Teamgeest
De vraag die tijdens de wedstrijd bij me opkwam was steevast dezelfde: hoe kan Ajax met een relatief jong en onervaren team zo’n prachtige pot voetbal spelen en standhouden tegen het almachtige Juventus die notabene meervoudig Championsleague-kampioen is. Een Italiaans team waar vele miljoenen euro’s in een zwart-wit voetbaltenue lopen, legt het loodje tegen een ogenschijnlijk minder ploegje uit een kikkerland. Het antwoord is redelijk eenvoudig: teamgeest versus individueel spel. Een gegeven dat ook in het bedrijfsleven als een paal boven water staat.

Toezicht
Vaak mag ik vanuit mijn functie als headhunter bij Delfin Executives organisaties helpen met het invullen van vacatures binnen hun Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen. Functieprofielen zijn dan vaak een handreiking maar net zo belangrijk vind ik de kennismaking met de gehele Raad, met het team. Welke mensen zitten er in de Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen? Hoe wordt samengewerkt? Wat houdt hen bezig? Een goed beeld van de zittende toezichthouders en de wijze waarop wordt samengewerkt is cruciaal voor het succesvol invullen van een vacature. Het succes van een goede Raad zit in de collectiviteit. Je kunt perfecte portefeuillehouders hebben met al hun competenties en goed op hun vakgebied maar uiteindelijk draait het om vertrouwen en samenwerking. Vakkennis is makkelijk maar altijd in te huren. Als toezichthouder zit je nu eenmaal niet op de stoel van de bestuurder. Uiteraard is het zinvol en goed als de toezichthouders individueel een diversiteit aan vakkennis hebben maar dat neemt niet weg dat het collectiviteitsgevoel moet prevaleren. Ook al schrijft de wet voor dat er een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is, je moet het ook voelen, ervaren en uitdragen. Net zoals Ajax. Competenties genoeg maar door het samenspel beter dat de ploeg met individuele ‘naam en faam’ en kwaliteiten. Ik gun elke Raad een potje voetbal waar dit duidelijk zichtbaar is. En wellicht  speelt die Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen dan ook samen van links naar rechts in het belang van haar organisatie en stakeholders.

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin Executives

linkedin telefoon 043 – 328 5110

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This