Aanpassing privacywetgeving social media door Europese privacytoezichthouders

17-04-2018 | privacy | 0 Reacties

Mede naar aanleiding van de recente ontwikkelingen bij Facebook en Cambridge Analitica ten aanzien van het verkeerd gebruiken van persoonsgegevens hebben de samenwerkende Europeese privacy toezichthouders recent een werkgroep ingesteld die gaat kijken hoe social media-platformen aan hun gegevens komen en hoe te voorkomen dat anderen daar onrechtmatig toegang toe hebben. Door de Europese samenwerking kan (nog) steviger worden opgetreden tegen overtredingen. Daar is iedereen bij gebaat die social media gebruikt.

De werkgroep gaat in Europees verband een langetermijnstrategie ontwikkelen voor het gebruik van persoonsgegevens door social media. Uitgangspunt is de bescherming van persoonsgegevens tegen onrechtmatig gebruik op social mediaplatforms. De werkgroep kijkt niet alleen naar social media, maar ook naar andere partijen als datahandelaren en app-ontwikkelaars.

Zoals meer en meer bekend raakt treedt op 25 mei 2018 de Europese privacywet (AVG). Deze wet geeft natuurlijke personen sterkere privacyrechten en organisaties meer verantwoordelijkheden. Organisaties worden bijvoorbeeld verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe zij die gebruiken en beveiligen. Natuurlijke personen krijgen het recht data te laten verwijderen als ze niet langer willen dat een organisatie persoonsgegevens over hen verwerkt.

Deze ontwikkelingen geven aan dat het beschermen van persoonsgegevens steeds belangrijker wordt. Zorg als organisatie dan ook dat u niet alleen goed voorbereid bent op de AVG wetgeving die vanaf mei in werking treedt maar houd er ook al rekening mee dat wetgeving alleen nog maar verder aangescherpt gaat worden. Dit zal zeker ook bij de nog in ontwikkeling zijnde wetgeving ten aanzien van e-privacy impact hebben voor organisaties.

Ber Hensels is gecertificeerd Compliance Officer en als partner verbonden aan DataWorx. DataWorx ondersteunt en adviseert organisaties bij het implementeren en onderhouden van de AVG en Compliancy-onderwerpen.

Ber Hensels CCP
Lead Data Protection & Compliance Officer

linkedin email telefoon 06-523 41 695

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This