Waar blijft de Digi Commissaris?

door 8 maart 2021diversiteit

In 2017 schreef Ruben Veenhuysen van Thuis Partners al over de ICT – Commisaris en het belang daarvan. Aangezien ik zelf enige affiniteit heb met IT en de digitale werld bekoorde dit artikel mij . Toch was het ook bij mij in de vergetelheid geraakt, totdat ik een uitzending van Zondag met Lubach aan het kijken was.

>

Digi-Beto-Cratie

Hoofdthema van deze uitzending was “Digi-Beto-Cratie” ofwel een Democratie van Digibeten. In het thema kwamen een Amerikaanse Senator en een Nederlands Tweede kamerlid aan het woord. De senator was voorzitter van de hoorzitting richting de grote techreuzen en vuurde enkele vragen af op CEO Mark Zuckerberg van Facebook. Het Tweede kamerlid stelde enkele vragen aan Minister De Jonge over het recente datalek bij de GGD.

De overeenkomst van beide vragenstellers: op basis van de vragen die gesteld werden, kon ik direct afleiden dat ze geen enkele affiniteit hebben met de digitale wereld

Aangezien een Senator en een Tweede Kamerlid ook een soort van Toezichthouder zijn, kwam bij mij direct de vraag naar boven: hoeveel Digi Commissarissen hebben wij bemiddeld, gesproken of ontmoet na het artikel van Ruben Veenhuysen in 2017. U raadt het al: geen enkele!

 

Iedere organisatie is op termijn een IT-bedrijf, zowel in de publieke als private sector.

Mark Simons is gespecialiseerd in het bemiddelen van Commissarissen voor Investeringsfondsen, Participaties, Structuurvennootschappen of andere publiek/private structuren.

Daarnaast regelmatig betrokken bij het werven van toezichthouders met een financieel profiel voor publieke organisaties.

Mark Simons
Partner Delfin impact executives

06 - 523 76 775

>>

Kan een Algoritme je baas zijn?

Iedere organisatie zal op termijn een IT organisatie zijn (lees: een organisatie met een digitale footprint). Daar is geen ontkomen aan. Het maakt niet of de organisatie in het publieke of private domein actief is. Data, informatievoorziening, Artficial Intellegence, Algoritmes, Cyber Security, we hebben er allemaal al mee te maken.

Er is zelfs al een rechtzaak geweest, aangespannen door de FNV richting Deliveroo met de centrale vraag: “kan een algoritme je baas zijn”. Met andere woorden is er sprake van een gezagsverhouding tussen een app die instructies uitdeelt en de bezorgers van Deliveroo. Ben je een ZZP’er of werknemer. De rechter heeft geoordeeld dat er sprake is van een gezagsverhouding. Een algoritme kan dus je baas zijn!

Terug naar Toezichthouden. Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat we al veel verder zijn dan we denken. Toch zien we in de praktijk geen vacante posities voorbij komen voor de Digi- of IT Commissaris. Dat is erg vreemd, vooral omdat het de backbone is van iedere organisatie. Dan bedoel ik niet het ERP Systeem dat recentelijk geimplementeerd is (ook belangrijk), maar het organisatie- of verdienmodel dat ervoor zorgt dat een zorginstantie koploper is, een onderwijsinstelling op een hybride wijze les kan geven en een verkoopbedrijf transformeert naar platformorganisatie.

 

>>>

Mag ik u een vraag stellen?

Hoeveel bestuurders zijn er die gepokt en gemazeld zijn in de digitale wereld en de mogelijkheden die dit biedt en de risico’s die je ermee loopt. Hoe is de countervailing power intern georganiseerd en hoe voorkom je “dat er iets op je mouw wordt gespeld”. Want zeker in de digitale wereld geldt dat eenoog koning is in het land der blinden.

Daarom ben ik erg benieuwd of binnen uw RvC en RvT de Digi- of  IT Commissaris op de planning staat. Of dat deze al aanwezig is binnen uw raad. Daarom een poll. Doet u mee?

14
Poll: De Digi Commissaris

Kies uw antwoord, klik op stem en er verschijnt een tussenstand

Mark Simons is gespecialiseerd in het bemiddelen van Commissarissen voor Investeringsfondsen, Participaties, Structuurvennootschappen of andere publiek/private structuren.

Daarnaast regelmatig betrokken bij het werven van toezichthouders met een financieel profiel voor publieke organisaties.

Mark Simons
Partner Delfin impact executives

06 - 523 76 775

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This

Stel uw vraag aan Nico van der Peet

Stel uw vraag aan Nico van der Peet