DE VIJF VRAGEN AAN….. MIRJAM DEPONDT-OLIVERS

10-01-2020 | diversiteit, governance, toezicht | 0 Reacties

Als specialist in het vervullen van toezichthoudende functies, spreken we bijna dagelijks (potentiële) toezichthouders, opleiders, bestuurders en stakeholders. Persoonlijke en vaak indringende gesprekken, geven ons een inkijk en een goed beeld van de beweegredenen om een toezichthoudende functie te aanvaarden. Het houden van toezicht is inmiddels ontwikkeld met al haar verplichtingen, verantwoordelijkheden en maatschappelijke opgaven. Elke maand stelt Delfin Executives 5 vragen aan een toezichthouder die op zijn of haar beurt de volgende toezichthouder uitnodigt om de volgende maand de vragen te beantwoorden.

We spraken Mirjam Depondt-Olivers, lid van de Raad van Commissarissen bij L1, lid Klachtencommissie branchecode goed bestuur MBO, lid van de Raad van Toezicht van Mosalira en sinds maart 2019 lid van Provinciale Staten van Limburg. Tot medio 2018 was Mirjam werkzaam als voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonpunt en was ze van 1999-2006 wethouder van de gemeente Maastricht. Ook vervulde ze de afgelopen twee decennia meerdere toezichthoudende functies bij o.a. Zuyd Hogeschool, WML en Maastricht Marketing.

De vijf vragen aan….. Mirjam Depondt-Olivers

Waarom heb je je beschikbaar gesteld als lid van een RvC of RvT?

Ik ben al mijn hele leven werkzaam in de (semi-)publieke sector en dat zegt eigenlijk alles over mijn drive: maatschappelijke doelen realiseren. Continu wil ik me inzetten voor de samenleving, dat zit nu eenmaal in mijn persoon. Of dat nu als wethouder was, bij de woningcorporatie, Mosalira of L1. Telkens weer beslissingen nemen of kaders stellen voor organisaties met een maatschappelijke relevantie. Steeds weer vanuit een andere rol maar met respect voor elkaars functie. Soms hebben toezichthouders de neiging om zich te bemoeien met operationele zaken. Gelukkig weet ik dat vanuit mijn ervaring als bestuurder én toezichthouder goed te scheiden,  en in de Raden van Toezicht waarin ik heb gefunctioneerd of nog steeds werk houd je elkaar als team ook scherp. Ook dát is in het belang van de organisatie cruciaal! Kortom, als ik in twee woorden moet antwoorden waarom ik me beschikbaar heb gesteld voor een functie binnen een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht: “maatschappelijke relevantie”.

Wat zou morgen in toezichthoudend Nederland direct veranderd moeten worden?

Veranderen is een groot woord, ik zou liever willen zeggen: ‘met klem aandacht voor vragen’. Met klem zou aandacht gevraagd moeten worden voor diversiteit,  en dat gaat veel verder dan ‘man-vrouw’. In essentie ben ik niet voor quota’s maar het aantal vrouwen is wel nog ondervertegenwoordigd. Ook ervaring-minder ervaring, andere culturen, leeftijd zijn afwegingsfactoren. Maar je moet ook niet ‘doorslaan’ om het populair te zeggen. Je hebt als toezichthouder ook een bepaalde verantwoordelijkheid waarbij opleidingsniveau en/of werkervaring je goed kan ondersteunen bij de functie die je hebt. In dat kader zou er meer aandacht besteed moeten worden aan trainingen, cursussen, scouten van talent maar vooral ook teambuilding. En maak een toezichthoudende rol aantrekkelijk zodat je een goede mix in je team hebt. Toezichthouders fungeren vaak op de achtergrond, de bestuurder is het ‘gezicht’ van de organisatie. Als er iets mis is met een organisatie komt de RvT pas in de spotlights. Onbedoeld wordt dan een bepaald imago gekweekt. Hoe goed zou het zijn vooral om nieuwe toezichthouders te werven als je meer zichtbaar bent als RvT of RvC.

Wat is jouw belangrijkste advies aan een toekomstige toezichthouder?

Mijn belangrijkste advies is: blijf jezelf, blijf onafhankelijk. Dat klinkt eenvoudig en vanzelfsprekend maar daar moet je continu alert op blijven. Je krachtigste instrument is het stellen van vragen. Blijf dat doen, vragen, vragen, vragen….. Zorg dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt om je taak te vervullen. Dat kan door vragen te stellen aan je bestuurder, aan je collega’s in de RvC of RvT maar ook daarbuiten. Zoek je contacten en informatie ook binnen de organisatie waar je toezicht op houdt. Ga op werkbezoek en dan niet alleen op de formele momenten.

Welke vaardigheden en competenties zijn in jouw ogen onmisbaar om je functie uit te oefenen?

De belangrijkste competentie is dat je goedontwikkelde voelhoorns moet hebben. Wat speelt er, hoe krijg je informatie, hoe interpreteer je informatie, in welke context spelen situaties. Doorbreek het systeem, ga op onderzoek uit, ben sensitief. Dat zijn echt de belangrijkste competenties die je als basis moet hebben om je rol goed te vervullen. Essentieel is ook dat je de ‘Boardroom Dynamics’ beheerst oftewel de verhoudingen tussen commissarissen en bestuurders. Verdiep je niet alleen in de organisatie maar ook in de inhoud én verantwoordelijkheid die je als toezichthouder hebt. Met de juiste competenties kun je hierin goed acteren.

Hoe ziet de ideale Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen uit?

De ideale Raad is afhankelijk van de organisatie. Zorg dat je veel achtergronden en kennis in je Raad verzamelt zonder de valkuil dat – als voorbeeld –  de financiële man of vrouw het werk van de accountant over doet. De ideale Raad is die mix waar ik over sprak. En de ideale Raad heeft voortdurend aandacht voor continuïteit, zelfreflectie en eigen opvolging. Blijf scouten, geef onervaren toezichthouders ook kansen, zeker als er veel ervaring in je huidige Raad zit. De ideale Raad maakt toezichthouden zichtbaar, de toezichthouders houden elkaar scherp. De ideale Raad is onafhankelijk, besluitvaardig en benaderbaar. Geen noodzakelijk kwaad maar een kwalitatief goede aanvulling en eindverantwoordelijk gremium ten dienste van cliënten, medewerkers en organisatie.

Max is al meer dan 10 jaar actief in het vinden van kandidaten voor management- en directiefuncties en toezichthoudende functies in met name de non-profitsector. Door zijn jarenlange politieke carrière heeft hij een antenne ontwikkeld en een netwerk van kandidaten opgebouwd waar opdrachtgevers veel plezier aan beleven.

Max Ruiters
Partner Delfin Executives

Als specialist in het vervullen van toezichthoudende functies, spreken we bijna dagelijks (potentiële) toezichthouders, opleiders, bestuurders en stakeholders. Persoonlijke en vaak indringende gesprekken, geven ons een inkijk en een goed beeld van de beweegredenen om een toezichthoudende functie te aanvaarden. Het houden van toezicht is inmiddels ontwikkeld met al haar verplichtingen, verantwoordelijkheden en maatschappelijke opgaven. Elke maand stelt Delfin Executives 5 vragen aan een toezichthouder.

We spraken Christian Widdershoven, Executive Vice-President bij Arlanxeo en lid van de Raad van Commissarissen van Brightlands Smart Services Campus.

De vijf vragen aan….. Christian Widdershoven

“Geef ruimte om uit te dagen”

Waarom wilde je toezichthouder worden?

Ik werk al bijna mijn hele leven in internationale banen in de chemische industrie waaronder dan nu bij Arlanxeo als ‘jong va Nuujsjtadt’. Dan besef je dat je veel mooie kansen hebt gekregen, hebt benut en dat je ook iets wilt betekenen voor de regio waar je woont. Het is brengen en krijgen. Je brengt je kennis en ervaring uit het bedrijfsleven en je krijgt voldoening. Een mooie combinatie. Zelf had ik interesse om me juist te verdiepen in een sector waar ik niet actief ben zoals de zorg of high-tech. En toen werd ik geattendeerd om de functie van lid RvC bij Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. En, eigenlijk triest, ik wist niet wat ze er deden terwijl wij met onze bedrijven wél op de Britghtlands Campus in Geleen actief zijn. Ik dacht gelijk, met mijn marketingbril, ‘Werk aan de Winkel’. Het is een pracht-campus die nog niet erg bekend is. Een parel met potentie in onze regio! Daar kan ik iets betekenen. Kortom, de combinatie tussen een high-tech-campus, de regio, kennisoverdracht en nieuwsgierigheid kwamen samen.

 

  • Wat is belangrijk in een toezichthoudende rol?

Misschien eerst nog een stap terug. Vóórdat je aan een toezichthouderschap begint, moet je er 100% voor willen gaan. Dat gaat verder dan kennis en kunde. Zelf heb ik er thuis met mijn vrouw en 3 kinderen over gesproken. Mijn vrouw vroeg lachend ‘wanneer wil je dat gaan doen’ en mijn kinderen, in de leeftijd van 10, 15 en 18 jaar vonden het wel spannend. Vooral mijn zoon van 15 vond het wel ‘chill’ dat ik “Tech- Commissaris” werd bij Brightlands. Daar zit ook de kern van het antwoord: weten wat er speelt. Jongeren en high-tech start-ups van deze tijd spreken een andere taal, zijn voortdurend met razendsnelle technologisch ontwikkelingen bezig en daar zit een mooie toekomst voor ons allemaal. Ik ben nu 47 jaar en spreek niet altijd de taal van de jeugd, zeker in deze sector. Zo kunnen we veel van elkaar leren. De doelgroep van Smart Services en ik hebben elkaar veel te bieden. Zij vanuit hun instelling, houding en technologische kennis en ik vanuit bedrijfskundige, business en marketing-ervaring. Dat vult elkaar aan. Juiste dat is belangrijk in een toezichthoudende rol. Elkaar ‘challengen’, uitdagen, ruimte geven voor samenwerking. Niet omdat je het als commissaris beter weet maar omdat je dan samen tot betere beslissingen komt.

 

  • Wat moet morgen direct veranderd worden in toezichthoudend Nederland

Wat echt direct van tafel moet is het ‘beeld’ van de toezichthouder. Ik moet toegeven, ik dacht eerst ook aan het stereotype imago van de toezichthouder in de leren fauteuil met cognac en sigaren. Dat is écht passé. En ja natuurlijk, er zijn nog altijd old-boys maar de wereld is écht veranderd. Nu moeten we doorzetten. Leeftijd is dan ook niet belangrijk, of je nu jong of oud bent, iedereen doet er toe. Het gaat om de juiste houding én werk- en levenservaring. Je moet wel in staat zijn om op het juiste niveau te sparren, informatie te vergaren en beslissingen te nemen. Toezichthoudend Nederland moet verder kijken naar de teamsamenstelling van een Raad. Een divers en gebalanceerd team is belangrijk niet alleen de individuele talenten of competenties van de toezichthouders. Toezicht is belangrijk en laten we het ook eens hardop zeggen: het is ook leuk!

 

  • Wat is belangrijk bij goed toezicht?

Goed toezicht is beslissingen nemen die er toe doen. Informatie vergaren, je nek uit steken, sparren met bestuurders én met anderen. Dat lukt het beste als het team ook zo geformeerd is dat het een afspiegeling van de maatschappij is, een mooie mix. Belangrijk is dat commissarissen zich goed verdiepen in de organisatie, in het businessmodel, in het MT. Veel luisteren, vragen stellen, de context snappen. En dat vergt veel van toezichthouders. Je moet inzicht in die vele aspecten hebben en daar hoort vertrouwen bij. Vertrouwen in je collega toezichthouders, vertrouwen in de bestuurder, vertrouwen in de mensen, in de stakeholders en de organisatie. Ga er maar aan staan! Als je dit voor elkaar krijgt, het winnen van vertrouwen, het krijgen en kunnen beoordelen van de juiste informatie, dan ben je in staat om goed toezicht uit te oefenen.

 

  • Welke tips heb je voor aankomende toezichthouders

Geef je zelf en het team de ruimte om samen te werken. Zorg voor de challenge! Daag dus uit. Denk niet dat je het niet kan. Als je werk- en levenservaring hebt, ga er voor. En dat hoeft niet meteen bij grote multinationals. De hockeyclub, de voetbalclub of de harmonie zijn ook gebaat bij  goed bestuur. Ook dat is een ervaring die niemand je afneemt en belangrijk voor maatschappij en regio is. Het mooie van een functie binnen een  RvT of RvC bij een bedrijf of organisatie is dat je vrij en  onafhankelijk bent. Er is geen dubbele agenda waardoor je in alle vrijheid het beste kunt betekenen voor de organisatie. Het is geen baan waar je misschien vanwege carrièrekansen een bepaalde kant op gaat Het is een nevenfunctie en een hele mooie! Grijp die kans om iets voor de gemeenschap te mogen betekenen als je de mogelijkheid krijgt.

linkedin email telefoon 06 – 461 17 342

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This