De vijf lessen van Maria van der Hoeven

door 21 november 2017bijeenkomsten

Maria van der Hoeven sloot als spreker De Dag van de Limburgse Commissaris af,  als voormalig Minister van Economische Zaken en momenteel Commissaris bij onder andere Innogy SE in Duitsland en Total SA in Frankrijk deelde zij met ons haar ervaringen en gaf een uniek inkijk in de boardroomdynamics van grote internationale bedrijven in de verschillende landen. Maria van der Hoeven benoemde niet alleen de verschillen in culturen maar deelde ook openhartig met de aanwezigen hetgeen zij geleerd heeft door de jaren heen. Deze vijf lessen van Maria van der Hoeven wil ik u niet onthouden.

afbeelding_5vragenaan_monique_princen

01.

Waarom ik?

Vraag je voor benoeming tot commissaris altijd af: Waarom ik? Wat is de reden dat ze mij vragen of voor mij kiezen? Is het vanwege mijn expertise, mijn netwerk, vanwege mijn vrouw-zijn of een andere reden? Ga bij jezelf te rade of dat strookt met jouw motivatie om dit commissariaat te doen.

Toezicht houden is een vak, doe het met aandacht, passie en plezier!”

02.

Past het bij mijn overige activiteiten?

Ga voor jezelf na of je niet in conflict kan komen met andere werkzaamheden of commissariaten. Denk hierin niet te smal maar houd rekening met organisatiemissie en doelstellingen, stakeholders, de verschillende belangen en toekomstige ontwikkelingen.

03.

Durf!

Durf nieuwe dingen te doen! Doe altijd je mond open, mijd belangenconflicten, houd als commissaris afstand en ben een team

04.

Investeer

Verdiep je in de cultuur en de specifieke boardroomdynamics. Ben alert op signalen aan tafel en in de verslaglegging en investeer in relaties.

CV Maria van de Hoeven

  • ZVoormalig Minister van Economische Zaken
  • ZCommissaris bij Innogy SE in Duitsland
  • ZCommissaris bij Total SA in Frankrijk

05.

Ben rolvast

Zorg voor een goede bestuurder en verslaglegging. Ook het infomele gedeelte is belangrijk, zorg dat gelederen gesloten blijven, ook in crisissituaties. Met andere woorden: ben rolvast.

Elise Lansu is al meer dan 15 jaar actief in het vinden van kandidaten voor toezichthoudende functies  en management- en directiefuncties in met name de profitsector. Daarnaast coacht zij individuele toezichthouders en organiseert zij intervisie bijeenkomsten voor (startende) toezichthouders van verschillende commissariaten.

Elise Lansu
Partner Delfin Executives

06 – 239 09 009

Stel uw vraag aan Elise Lansu van Delfin Executives

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This