De vijf lessen van Maria van der Hoeven

21-11-2017 | bijeenkomsten | 0 Reacties

Maria van der Hoeven sloot als spreker De Dag van de Limburgse Commissaris af, die wij recent voor de vierde keer organiseerden. Als voormalig Minister van Economische Zaken en momenteel Commissaris bij onder andere Innogy SE in Duitsland en Total SA in Frankrijk deelde zij met ons haar ervaringen en gaf een uniek inkijk in de boardroomdynamics van grote internationale bedrijven in de verschillende landen.

Maria van der Hoeven benoemde niet alleen de verschillen in culturen maar deelde ook openhartig met de aanwezigen hetgeen zij geleerd heeft door de jaren heen. Deze vijf lessen van Maria wil ik u niet onthouden.

De vijf lessen van Maria:

  • Vraag je voor benoeming tot commissaris altijd af: Waarom ik? Wat is de reden dat ze mij vragen of voor mij kiezen? Is het vanwege mijn expertise, mijn netwerk, vanwege mijn vrouw-zijn of een andere reden? Ga bij jezelf te rade of dat strookt met jouw motivatie om dit commissariaat te doen.
  • Past het bij mijn andere activiteiten? Ga voor jezelf na of je niet in conflict kan komen met andere werkzaamheden of commissariaten. Denk hierin niet te smal maar houd rekening met organisatiemissie en doelstellingen, stakeholders, de verschillende belangen en toekomstige ontwikkelingen.
  • Durf nieuwe dingen te doen! Doe altijd je mond open, mijd belangenconflicten, houd als commissaris afstand en ben een team.
  • Investeer! Verdiep je in de cultuur en de specifieke boardroomdynamics. Ben alert op signalen aan tafel en in de verslaglegging en investeer in relaties.
  • Zorg voor een goede bestuurder en verslaglegging. Ook het infomele gedeelte is belangrijk, zorg dat gelederen gesloten blijven, ook in crisissituaties. Met andere woorden: ben rolvast.

“Toezicht houden is een vak, doe het met aandacht, passie en plezier!”, concludeerde ze aan het eind van haar verhaal. Aandacht, passie en plezier, het zijn ook de kwalificaties die je kunt gebruiken om Maria van der Hoeven te beschrijven. Goed voorbereid kwam ze binnen met persoonlijke aandacht voor iedereen. De zaal nam ze onmiddellijk voor haar in met haar krachtig betoog, openheid en persoonlijke voorbeelden uit haar ervaring waar het plezier van af spatte.

Ook na afloop blijkt Maria van der Hoeven haar lessen in de praktijk te brengen: met haar oprechte interesse, scherpe vragen, charme en warme persoonlijkheid draagt ze bij aan de informele en gezellige sfeer tijdens het afsluitend diner met de organisatie.

Topcommissaris, topspreker, topvrouw!

Elise Lansu is al meer dan 15 jaar actief in het vinden van kandidaten voor toezichthoudende functies  en management- en directiefuncties in met name de profitsector. Daarnaast coacht zij individuele toezichthouders en organiseert zij intervisie bijeenkomsten voor (startende) toezichthouders van verschillende commissariaten.

Elise Lansu
Partner Delfin Executives

linkedin email telefoon 06 – 239 09 009

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe fit is de selecteur? > werkenalscommissaris.nl - […] ook aan de andere kant. Wie heeft interesse in ‘onze raad’? Hoe vinden we de juiste persoon? Wanneer is…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This