Onderzoek: bestuurlijke ervaring of gespecialiseerde kennis?

door 10 mei 2021

Een doorsnee vacature voor een commissaris: bestuurlijke ervaring, een groot netwerk, financiële kennis en operationele ervaring. Grijpen we hier te snel naar een standaard profieltekst? Ja. Tenminste, dat vinden respondenten die hebben deelgenomen aan het Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek. De genoemde competenties scoren namelijk het laagst als het gaat om de verbeterwens in samenstelling van de raad. De hoogste verbeterwensen daarentegen zijn: kennis van digitalisering, IT en technologie. Wordt het tijd voor één of twee specialisten in de raad?

>

Jaarlijkse onderzoeken

In de jaarlijkse onderzoeken die zijn gehouden tussen 2012 en 2018 is aan respondenten, met name commissarissen en bestuurders, gevraagd naar de huidige en gewenste score van de RvC op een aantal terreinen, in ons onderzoek genoemd: technische competenties. Vanuit de huidige en gewenste situatie is de verbeterwens berekend. Dit is gedaan voor alle benchmarkprofielen in het onderzoek (zie beneden: Over het onderzoek). Bij een verschil van meer dan 10% voor iedere competentie in de huidige ten opzichte van de wenselijke situatie is sprake van een verbeterwens. Bij hoeveel procent van alle profielen is er dan sprake van een verbeterwens?

>>

Competenties

Bij de volgende competenties scoren meer dan 50% van de benchmarks als (al dan niet urgente) verbeterwens: kennis van digitalisering (100% van de benchmarks), ICT-kennis (90%), technologische kennis (62%), internationaal netwerk (58%), marketingkennis (54%) en kennis van veranderingsprocessen (53%).

In de profitsector scoren technologische kennis en internationaal netwerk relatief hoger. De non-profit toont meer verbeterwensen op het gebied van marketingkennis en kennis van risicomanagement

WerkenalsCommissaris_artikel_5vragenaan_theokremers

>>>

Het standaardprofiel en de behoefte

Herkenbaar? Leg het standaardprofiel eens terzijde en bekijk waar de meeste behoefte aan is. Op welk terrein ligt de opgave de komende jaren?  Welke kennis hebben we nog niet in de raad en hebben we wel nodig? De kans is groot dat u bij een andere kandidaat uitkomt dan op basis van uw standaardprofiel met de bekende hoofdaccenten naar vakgebied.

Een bijzondere observatie is dat de terreinen met de minste veranderwensen (onder 10%) de in advertenties meest terugkomende competenties zijn. Lokaal / nationaal netwerk (5%), bestuurlijke ervaring (6%), financiële kennis (7%), politiek bestuurlijke ervaring (8%) en operationele ervaring (10%): u heeft ze waarschijnlijk minder additioneel nodig in de raad dan u denkt.

” Terreinen met de minste veranderwensen, zijn meest terugkomende competenties in de advertenties. ”

Tabel.

Verbeterwensen voor de RvC Voorzitter

 

In de tabel zijn zeven van de in totaal zeventien benchmarks weergegeven:

Bapr = basisprofiel FAM = familiebedrijf Corp = woningcorporatie Zorg = zorg en/of welzijnsinstelling
VZ = de voorzitter van de rvc VR = vrouwelijk rvc-lid DIR = Raad van bestuur

Oranje is een verbeterwens, rood is een urgente verbeterwens.

In de kolom ‘Totaal’ zien we hoeveel van de zeventien benchmarks deze stelling als verbeterwens zien.

>>>>

Diagram: Veranderwensen RvC-competenties

Oscar Toebosch_afbeeldingartikelmei_statistieken

>>> >>>

Over het onderzoek

In het derde kwartaal van 2021 wordt de dertiende editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek van Board in Balance gehouden. Het onderzoek van auteurs Aalt Klaassen, Dirk-Jaap Klaassen en Oscar Toebosch (Board in Balance) en prof. Herbert Rijken richt zich op commissarissen, bestuurders, secretarissen van RvC en RvB en internal auditors. De voornoemde resultaten komen uit de periode 2012-2018 en in 2021 zullen deze competenties wederom worden onderzocht. Voor de verwerking van de resultaten wordt een regressieanalyse toegepast. Daardoor kunnen resultaten worden verkregen voor de afzonderlijke variaties (benchmarks). De respondenten worden benaderd via FBNed, de FINEM,  de Governance University, hoofdsponsor Grant Thornton, de NCD, de NVTZ, de VTW, Topvrouwen.nl, VNO NCW metropoolregio Amsterdam, Stichting Blikverruimers.nl en het relatiebestand van Board in Balance. Naast het basisprofiel (beursgenoteerd bedrijf) hanteren we ook de volgende benchmarks: de commissaris bij .. een groot niet-beursgenoteerd bedrijf, een MKB-bedrijf, een familiebedrijf, een woningcorporatie, een zorg en/of welzijnsinstelling, een onderwijsinstelling, een overige non-profitinstelling, de one-tier board en het bedrijf dat geen internal auditor op de pay-roll heeft. Ook zijn er benchmarks voor de voorzitter van de RvC, de vrouwelijke commissaris, de commissaris die tevens elders RvB-lid is, de jonge commissaris, de commissaris lid van de auditcommissie, de directie (niet-RvC), de internal auditor en de secretaris van de RvC. Het onderzoek wordt gesponsord door Grant Thornton, ORTEC en Integration People. Voor meer informatie: https://www.boardinbalance.com.

Rvc-lid? En ook deelnemen?

Stuur een mail naar info@boardinbalance.com. Respondenten geven aan dat deelname hen tot denken aanzet en helpt met het formuleren van agendapunten voor de RvC. U krijgt nieuwe inzichten en draagt via ons onderzoek bij aan goed bestuur.

Oscar Toebosch is researcher/consultant en mede-oprichter van Board in Balance, een onafhankelijke organisatie die evaluaties van raden van commissarissen en raden van toezicht uitvoert en onderzoek verricht naar governance. Één van deze onderzoeken is het Grant Thornton Commissarissen-benchmarkonderzoek, naar het functioneren van het commissariaat in al zijn facetten.

Oscar Toebosch
Partner Board in Balance

+31 (0)6 – 29594018

Oscar, ik wil graag meedoen aan jullie onderzoek

Kennisbank

Wij delen graag onze kennis

We hebben inmiddels al meer dan 250 artikelen in onze kennisbank opgenomen. En deze stellen wij graag aan u beschikbaar!

Vacatures

Diverse organisatie hebben vacatures

Vacatures in Limburg, Brabant en Gelderland binnen private en publieke organisaties overzichtelijk gepresenteerd.

Share This